Skip to content

Het Koninklijk Huis

 

De leden van het Koninklijk Huis gaan regelmatig op werkbezoek in Nederland.

Tijdens zo’n bezoek besteden ze aandacht aan specifieke onderwerpen in de samenleving of aan onderwerpen die hun speciale aandacht hebben.  

Prinses Margriet Borsele
Zeeland
Prinses Margriet in Bergen op Zoom
Bergen op Zoom
Prinses Margriet opent vernieuwd Bevrijdingsmuseum Zeeland
tik foto voor scherpte, sluit met “X”

Prinses Margriet opent vernieuwd Bevrijdingsmuseum Zeeland

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent op vrijdagmiddag 25 oktober in Nieuwdorp het Bevrijdingsmuseum Zeeland, dat is uitgebreid en heringericht.
Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum staat de Slag om de Schelde centraal, die een sleutelrol heeft gespeeld bij de bevrijding van Nederland en het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe Bevrijdingspark Zeeland, dat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum, omvat onder andere de herbouwde noodkerk uit Ellewoutsdijk, een baileybrug en Shermantanks.
Na de officiële opening krijgt Prinses Margriet een rondleiding door het nieuwe tentoonstellingspaviljoen van het museum. Ook spreekt zij met een aantal oorlogsveteranen en met vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de bouw en de inrichting van het museum.
In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.
RVD, nr. 216

 

 

 

 

 

 

Memorial Day of Canada
tik foto voor scherpte, sluit met “X”

Prinses Margriet bij Memorial Day of Canada in Bergen op Zoom

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is aanwezig bij de Memorial Day of Canada op zondag 27 oktober 2019 in Bergen op Zoom.

Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven wonen een herdenkingsbijeenkomst bij op de Canadese oorlogsbegraafplaats. Tijdens deze plechtigheid worden alle Canadese militairen herdacht die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederland zijn begraven. Ruim 900 van deze Canadese militairen liggen begraven op de oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.

In de periode september-november 1944 werd in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland de Slag om de Schelde gevoerd. Operation Suitcase was een onderdeel van de Slag om de Schelde en leidde op 27 oktober 1944 tot de bevrijding van Bergen op Zoom en de Brabantse Wal door de Canadese strijdkrachten. Controle over Bergen op Zoom deze stad bepaalde de bevoorrading en vluchtweg van de Duitse troepen in Zeeland. Ondanks dat de Slag om de Schelde succesvol was, vielen er bijna 13.000 geallieerde slachtoffers. Ruim 6.000 Canadezen raakten gewond, vermist of vonden de dood.

De plechtigheid op de Canadese Oorlogsbegraafplaats kent sinds 2014 de statuur van Memorial Day of Canada in The Netherlands. Elk jaar wordt de bevrijding in Bergen op Zoom gevierd. Dit jaar markeert de herdenking het einde van de Slag om de Schelde en daarmee het begin van de overwinning op het nazi regime in Noordwest Europa. Heel Nederland viert dit jaar en volgend jaar 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 231

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!